جمهوری اسلامی برای آغاز مجدد مذاکرات هستهای اعلام آمادگی کرد
پاسخ مثبت ایران به درخواست اتحادیه اروپا
جـــرس: با گذشت یک روز پس از انتشار خبر "ارائه بسته پیشنهادی غرب به تهران برای مبادله سوخت اتمی"، دبیر شورای عالی امنیت ملی و مذاکره کننده اتمی جمهوری اسلامی، روز جمعه هفتم آبان ماه ٨٩، با ارسال نامهای به سخنگو و نماینده گروه ١+۵، آمادگی دولت خود برای از سرگیری مذاکرات هستهای با کشورهای عضو آن گروه را اعلام کرد.
خبرگزاری رویترز در این خصوص نوشت: "خبرگزاریهای رسمی و نیمهرسمی ایران ظهر جمعه هفتم آبانماه، به فاصلهچند دقیقه خبر کوتاه و یکسانی را منتشر کردند که "ارسال نامهای از طرف سعید جلیلی خطاب به کاترین اشتون، مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا و سخنگوی گروه ۵+۱ (پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان) گزارش شده بود."
بر اساس این گزارش، تهران اعلام آمادگی کرده است که "از پانزدهم آبانماه (دهم نوامبر) به بعد" به پای میز مذاکره بنشیند و در این دور از مذاکرات هستهای، اشتون گروه ۵+۱ (پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان) را نمایندگی میکند.
به گزارش ایرنا، "آشتون اعلام کرده است که سعید جلیلی دراین نامه ضمن ابراز خوشوقتی، آمادگی ایران را برای ازسرگیری مذاكرات از روز دهم نوامبر اعلام نموده و خواستار تعیین زمان و مكان انجام آن شده است و آشتون این اقدام را گام مهمی درزمینه ازسرگیری مذاكرات درمورد برنامه هسته ای ایران دانسته و تصریح كرده است كه امروز با تهران تماس خواهد گرفت تا برای تعیین زمان و مكان انجام این مذاكرات به توافق برسد."
نامه سعید جلیلی، پاسخی بود به آخرین نامه اشتون - که اواخر مهرماه نوشته شد- و ۲۴ آبانماه را تاریخ پیشنهادی از سرگیری مذاکراتی با ایران ذکر کرده بود، که از پاییز سال پیش متوقف شده است.
پیش از این کاترین اشتون، به سعید جلیلی برای روزهای ۱۵ تا ۱۷ نوامبر(٢۴ تا ٢۶ آبان) پیشنهاد داده بود.
رسانه ها و مقامهای دولت جمهوری اسلامی میکوشند از سرگیری احتمالی مذاکرات را یک پیروزی جلوه دهند؛ چرا که خبرگزاری رسمی دولت(ایرنا) به نقل از شورای عالی امنیت ملی نوشت "در این نامه بر انجام گفتوگوها بر مبنای نامه ۱۵ تیرماه ۸۹ سعید جلیلی خطاب به کاترین اشتون تاکید شده است."
جلیلی در نامه مذکور از اشتون خواسته بود پیش از تعیین زمانی برای از سرگیری مذاکرات به سه پرسش او پاسخ گوید؛ که محمود احمدینژاد آنها را پیش تر مطرح نموده بود: ١- هدف از گفتگوها برای تعامل و همکاری است یا ادامه روند دشمنی و تقابل با حقوق ملت ایران؟ ٢- آیا به منطق گفتگو که لازمه آن اجتناب از هرگونه تهدید به فشار است، التزام خواهید داشت؟ ٣- برای روشن شدن مبانی مشترک گفتگو ، نظر روشن و صریح شما درباره سلاح هسته ای اسراییل چیست؟
چند ساعت پیش از انتشار خبر اعلام آمادگی تهران برای مذاکرات هستهای، کاترین اشتون در بروکسل به خبرنگاران گفته بود "جلیلی با ارسال نامهای آمادگی خود را برای از سرگیری مذاکرات اعلام کرده است."
او همچنین خاطر نشان کرد این ابراز آمادگی، "از نتایج دور چهارم تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل، و تحریمهای یکجانبهی اتحادیهی اروپاست که از دوشنبه هفته جاری رسما به اجرا گذاشته شده است."
لازم به ذکر است مقامات دولت ایران قبل از این مصر بودند محور گفتگوها تبادل سوخت هستهای باشد، گفتگوهایی که میان تهران و گروه وین (نمایندگان آژانس، فرانسه، روسیه و آمریکا) آغاز و سال پیش ناگهان متوقف شده بود.
خبرگزاری آلمان نیز از قول منابع دیپلماتیک در بروکسل گزارش داد، جلیلی در نامه خود پیششرطی برای موضوعات مورد مذاکره مطرح نکرده است. اشتون انتظار دارد فعالیتهای مناقشهبرانگیز هستهای تهران نیز مورد مذاکره قرار گیرد.
یک روز پیش از اعلام خبر ارسال نامه جلیلی به سخنگوی گروه ۵+۱ ، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، از بسته پیشنهادی جدید آن کشور و همپیمانانش برای تبادل سوخت هستهای با ایران خبر داده بود.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز روز پنجشنبه گزارش داده بود که آمریکا و متحدان غربی آن کشور، بسته پیشنهادی جدیدی را برای مبادله سوخت اتمی مورد نیاز تهران آماده کردهاند که بر اساس آن ایران باید حدود دو تُن از اورانیوم کمتر غنیشدۀ خود را به خارج از کشور منتقل کند.
پیشنهاد مجدد مبادله اورانیوم به جمهوری اسلامی درحالی بود که هفته گذشته پس از آنکه گروه ۱+۵ خواستار تعجیل ایران در آغاز مذاکرات هسته ای و بازگشت مقامات تهران به پای میز مذاکره شده بودند، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران از غنی سازی ۳۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰ درصد در کشور خبر داده و بر ادامه این روند تاکید کرده بود.
نیویورک تایمز روز گذشته به نقل از کارشناسان نوشته بود "بسیاری از مقامهای غربی از هم اکنون پیشبینی میکنند که پیشنهاد تازه غرب، برای تبادل سوخت، از سوی تهران رد خواهد شد و به نقل از یک مقام آمریکایی خاطرنشان ساخت "این پیشنهاد نشان خواهد داد که طرف ایرانی آماده مذاکره است یا اینکه از این کار طفره خواهد رفت."
هنوز زمان و جزئیات دور جدید مذاکرات گروه ۱+۵ (مشتمل بر چین، روسیه، فرانسه، آمریکا، بریتانیا + آلمان) با تیم مذاکره کننده هسته ای جمهوری اسلامی در چه تاریخی از ماه میلادی آتی است.